Druga knjiga, dnevnički roman Žarka Lauševića je vrhunska dokumentarna proza sa britkim komentarima, stvarana u naponu čelnog suočavanja sa krivicom i kaznom, a u otporu prema očajanju i ludilu. Autobiografska tema, puna opasnih krivina, ali ih je u svom proznom postupku Laušević majstorski savladao. Veštim sažimanjem kazivanja i usredsređenjem na samu srž stvari, izbegao je zamke ispovednog tona, naknadnog pametovanja i hiperbolizacije. Nema u ovoj knjizi samosažaljivih pasaža, nema gomilanja prideva da bi se postigao ciljani efekat, nema providnog podešavanja. Naprotiv, ovo je žestoko istinita proza u kojoj pisac punu izoštrenost opisa postiže škrtim iskaznim zahvatima, hrabro se unoseći direktno u lice svake izrazite pojave i njenih aktera, a ne uzmičući pred jezom koju te slike emituju.

Katkad Čehovljevski delikatnim humornim senčenjem potresnih susreta, katkad pak elementima komičkog apsurda, katkad izravnim svedočenjem dubokog straha od sledećeg trenutka, a kamoli sutrašnjeg dana, Laušević hrabro ispisuje preveliku teskobu bitisanja u čeljusti stoglave neslobode.

Druga knjiga je u stvari dnevnik nastojanja da se sačuva moć prepoznavanja razlike između onoga pre i ovoga sada, ili kako to Laušević definiše u jednoj rečenici o stanju dvojice ćelijskih suseda: "Nidžo se pretvara u očajnika, a ja da nisam".
Vida Ognjenović

Književnik i reditelj
Vita Mavrič
Umetnička direktorka
Marsel Prust se je u zadnjim godinama svog života zatvorio u sobu (iz koje skoro da nije više izlazio) i pisao. Veoma slično se događa i sa Žarkom Lauševićem koji je sobu zatvorske samice samo zamijenio za neku drugu sobu preko okeana i u kojoj su nastale te najlepše ispisane stranice ozbiljnog književnog stvaralaštva. Pred vama je njegova smrt i njegovo rođenje. Pred vama je Žarko Laušević - Pisac! Pisac koji se vraća kao duh Hamletovog oca i zove na odgovornost sve nas!
Miljenko Jergović
Književnik
Ono što je Žarka Lauševića zadesilo, i sa čim mu je živjeti, ne može se popraviti, promijeniti, umiriti. Ali to je ostavilo jednu važnu posljedicu po naše kulture i po ovaj jedan jezik. Dobili smo pisca, dobrog i ozbiljnog, pisca lijepe i tačne rečenice, u kojoj se osjeti jezička snaga njegova cetinjskog zavičaja, ali i Beograda iz posljednjih vremena velike Jugoslavije. Laušević je pisac koji se po nalogu sudbine opsesivno bavi čovjekovim moralnim bićem. Svojim moralnim bićem. To čini tako da mu je mjesto u istoj rečenici s Mešom Selimovićem. Ako Druga knjiga uopće pripada zatvorskoj književnosti, ona je u njezinim vrhuncima. Jugoslavija se raspala, prepukla je preko leđa Žarka Lauševića.
Zoran Amar
Reditelj
Ja ću samo ovoliko: njegova veličina je u njegovoj ranjivosti; i zločin i kazna dobijaju još dublje, još iskrenije ljudsko lice. Iznad svega, a uzbudljivo na veoma suptilan način, Žarko nijednog trenutka, ni u najkraćoj rečenici ili znaku pitanja, ne traži samilost od čitaoca, ili iluziju zaborava.
Miloš Radović
Reditelj
Uzbudljivo, hrabro, šokantno, dirljivo, duhovito. Ova knjiga je surovi obračun sa tragedijom. Ako tragedija bude preživela, moraće da pazi šta radi. Pojavio se jedan jači i duhovitiji od nje.
Druga knjiga

Autor: Žarko Laušević
Format: 148x210 cm
Broj strana: 320
Pismo: ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja: 2013.
ISBN: 978-86-917019-0-1
Težina 300 gr.
O piscu

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Na beogradskom fakultetu dramskih umetnosti, odsek - gluma, diplomirao je 1982, u klasi profesora Miroslava- Minje Dedića. Iste godine postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Odigrao je na desetine značajnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Dobitnik je velikog broja jugoslovenskih nagrada, poput Zlatne arene u Puli, Sterijine nagrade, „Cara Konstantina“, „Ćele kule“, nagrada „Zoran Radmilović“... 2011 god. Objavio knjigu "Godina prođe, dan nikada"